Blog

Het voetje van Vincent

Het eerste jaar van de opleiding ‘Omgaan met verlies’ eindigde met een tweedaagse. Het is december 2017. Op de avond van de eerste dag gaan we werken met speksteen. We zullen werken in stilte en beginnen met een mindfulness-oefening. Met de ogen dicht lopen we door de ruimte, zonder elkaar aan de raken. Dan mogen […]

Mijn nieuwe schoenen riepen een herinnering op

Enige tijd geleden was ik met mijn zus Tineke in Sneek. Daar in een schoenenzaak kocht ik mooie zomerschoenen in mijn lievelingskleur kobalt. Thuisgekomen trok ik de nieuwe schoenen aan. Nieuwe schoenen… mijn gedachten nemen mij mee terug in de tijd, 50 jaar om precies te zijn. Ik zat op de lagere school – in […]

En dan …. gaat je kind dood

En dan …. gaat je kind dood Ondraaglijke hartenpijn Dit leed onmeetbaar groot Zal altijd bij je zijn En dan …. Sta je alleen Alleen met je verdriet De mensen om je heen zien al je tranen niet En dan …. Gaat ’t leven door Een lange weg van rouw Het kind dat je verloor […]

Ik ben niet bang meer voor de dood

Tussen de draden van de onbeschrijfelijke pijn heeft zich verweven langzaam onopgemerkt haast in ’t begin de vreugde om wat is en wat is geweest het doet mij voelen ’t leven heeft weer zin Ik ben niet bang meer voor de dood niet bang te hechten aan het leven aan alles wat mij is gegeven […]

Het Kruus van Daniël Lohues

Elk mens die hef zich ‘m kruus te dragen Opzich bennen die kruuzen precies eben groot ’t verschil is; de iene hef der iene van piepschoem En de ander die hef ‘m van lood A’j almaol joen krus op ’n bulte zal gooien En as dan daorna deur ’n engel zegd weud Pak mar weer […]

Het recept van het hiernamaals

Er was een verhaal over het ontstaan van de mens alsof het een recept was Maar niemand wist precies, niemand kende de samenstelling of ingrediënten Iedereen at maar wat Maar een KIND herinnerde het zich Zo prachtig en simpel tegelijk ’t Ging over een kok en een soeplepel in een kosmisch koninkrijk Men neme: alles […]

Als ze als kind niet altijd zo stil had hoeven zijn

Als ze als kind niet altijd zo stil had hoeven zijn, Had ze vandaag misschien het hoogste lied gezongen. Als ze als kind niet altijd zo alleen was geweest, Had ze vandaag misschien allang iemand gevonden. Als ze als kind niet altijd zo bang had hoeven zijn, Had ze vandaag misschien van iemand durven houden. […]

Achter een muur van vrolijkheid

Mijn tranen zijn verborgen, achter een muur van vrolijkheid. Ze zijn alleen maar zichtbaar, voor wie heel goed kijkt. Mijn tranen zitten in mijn hart, ik kan ze niet meer drogen. Voor wie niet kijkt, zijn ze verstopt, die kijkt niet in mijn ogen. Mijn tranen zijn van mij alleen, ik wil ze niet steeds […]

Herstellen van rouw

Herstellen van de rouw is als ontwaken uit een lange winterslaap. De warmte van de zon voelen, de wind in de bomen horen ruisen, het zachte gegons van de bijen horen, de vogels horen zingen, de geur van de bloemen ruiken, het zout van mijn tranen voelen, mijn zintuigen laten strelen door de schoonheid van […]