GLANS cursus

GLANS cursus ontwikkeld door de Rijksuniversiteit en het UMCG Groningen.

Glans bloem Je hebt je leven goed op orde en toch lijkt het soms alsof de GLANS is verdwenen. Dat kan te maken hebben met allerlei veranderingen, bijvoorbeeld verlies van een dierbare, werk of een veranderende gezondheid. Dan kan er behoefte zijn om het dagelijkse leven prettiger in te vullen door nieuwe bezigheden te ontwikkelen en de vrienden- en/of kennissenkring uit te breiden. Maar hoe doe je dat? De training die ik geef biedt ondersteuning in het zoeken naar nieuwe mogelijkheden om je tijd prettiger in te vullen en in het aanleren van vaardigheden om zelf actief bij te dragen aan de GLANS van je eigen leven.

Beantwoord je één of meerdere van de volgende stellingen met ‘ja’, dan is de training heel geschikt voor je.

  • Ik mis soms mensen en gezelligheid om me heen ja/nee
  • Mijn kennissenkring kan wel wat uitgebreider ja/nee
  • Ik vind dat ik te weinig leuke bezigheden heb ja/nee
  • Ik wil wel iets ondernemen, maar ik stel het steeds uit ja/nee

Tijdens de bijeenkomsten komen onderwerpen aan de orde die te maken hebben met manieren waarop je het leven wat meer glans kunt geven.
GLANS schijf
Als rode draad door de cursus loopt het gebruik van de zogenaamde GLANS-schijf van vijf, waarbij elke letter van het woord GLANS een schijfje inneemt. De glansschijf is vergelijkbaar met de voedingsschijf. Alleen gaat het niet over gezonde voeding, maar over andere belangrijke ‘voedingsmiddelen’ die mensen nodig hebben om prettig te leven: Gezondheid en gemak, Lichamelijke activiteiten en leuke bezigheden, Affectie, Netwerken en Sterke punten.

Concrete onderwerpen zijn: positief zijn en blijven initiatief nemen en zelfvertrouwen opbouwen samen met anderen zijn en vriendschap doelen stellen en bereiken persoonlijke sterke punten ontdekken en uitbouwen de positieve kanten van het alleen zijn, dan wel samenzijn ervaren.

De cursus bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten van twee uur.
Maximaal 6 deelnemers. De kosten bedragen € 75,– per persoon.

NB. Deze cursus is ontwikkeld door de Rijksuniversiteit en het UMCG Groningen.

In 2011 en 2012 volgde ik de training tot GLANS-docent. In de jaren erna gaf ik de cursus viermaal voor de welzijnsorganisatie waar ik werkte.

Wil je meedoen, neem dan contact met me op.