Mijn nieuwe schoenen riepen een herinnering op

Enige tijd geleden was ik met mijn zus Tineke in Sneek. Daar in een schoenenzaak kocht ik mooie zomerschoenen in mijn lievelingskleur kobalt. Thuisgekomen trok ik de nieuwe schoenen aan.

Nieuwe schoenen… mijn gedachten nemen mij mee terug in de tijd, 50 jaar om precies te zijn.
Ik zat op de lagere school – in de zesde klas. Bij mij in de klas zat M en haar moeder was ernstig ziek. Niet dat er in de klas over werd gesproken, maar iedereen wist het. Ergens vond ik het heel spannend en misschien ook wel een beetje eng. Ik ving gesprekken op van volwassen, die er over onze hoofden heen, wel over spraken. Over M’s oudere broer J, die al 16 jaar was, en zich heel goed realiseerde wat er stond te gebeuren. ’s Avonds stond hij te huilen in de portiek van de flat, werd er verteld. nieuwe schoenen
Op een dag was M’s moeder overleden en lag opgebaard in een aula in de buurt. M vertelde vol trots dat ze haar moeder haar nieuwe schoenen had laten zien. En ik dacht maar dat kan helemaal niet, je moeder is dood, die kan je schoenen toch helemaal niet zien!

Nu vele jaren later en veel levenservaring verder, denk ik terug aan die tijd en vraag ik mij af hoe M destijds is opgevangen? Was er hulp thuis?  Werd er op school over gepraat? Ik kan het mij niet herinneren en eerlijk gezegd denk ik dat er niet over gesproken is. Is de meester naar de begrafenis geweest? Het is mij niet bekend. Hoe eenzaam en verdrietig moet ze zich hebben gevoeld.
Na de lagere school gingen onze wegen uiteen. Ik ging naar een andere school. Wij verhuisden en ik zag haar niet meer. Door de jaren heen kwam ze vaak eens even voorbij  in mijn herinnering.

Heb jij dat ook? Dat ‘iets’ zomaar een herinnering van vroeger bij je oproept?

Mis jij ook iemand? En wil je erover praten met een deskundige? Dan ben je welkom bij mij.
Als geen ander weet ik hoe het is om door te leven met verlies. Met mijn levenservaring en de kennis opgedaan in de opleiding ‘Omgaan met verlies’ bij Het Land van Rouw geef ik ondersteuning bij verlies en rouw. Mijn praktijk is in Hoogkerk / Groningen.

Neem voor meer informatie contact met mij op.

Mijn nieuwe schoenen riepen een herinnering op